&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

 

Lunin setven koledar

Začela so se tradicionalna ZIMSKA PREDAVANJA Semenarne Ljubljana

V januarju in februarju bodo potekala zimska predavanja, ki jih organizira Semenarna v sodelovanju s kmetijskimi zadrugami po vsej Sloveniji.

Tudi letos bomo organizirala več kot 20 lokalnih predavanj za kmetovalce.

Na teh srečanjih bodo kmetijski svetovalci Semenarne Ljubljana predstavili prednosti naše ponudbe na področju semenskega krompirja, hibridov koruze, semena jarih žit, krmnih trav in poljščin.

Obiščite nas, izvedeli boste kaj pripravljamo novega za letošnjo sezono in prejeli boste naše kataloge.

 

Seznam predavanj >>

več ...


Jara žita in zrnate stročnice

Oglejte si ponudbo jarih žit in krmnih stročnic Semenarne Ljubljana za leto 2018: jara pšenica, jari ječmen, jara tritikala, jari oves, krmni grah in soja.

Izbrane sorte za pridelovalce jarin. Katalog jarine in zrnate stročnice.

več ...


Spoštovani pridelovalci koruze!

Koruza je v Sloveniji po obsegu pridelave najbolj razširjena poljščina. Večina pridelka se porabi v živinoreji v obliki silaž in krmil, čedalje bolj pomembna pa je tudi pridelava koruze za energetske namene.

Zaradi izjemnega gospodarskega pomena te poljščine imamo v Semenarni Ljubljana že vrsto let uveden sistem internega preizkušanja že uveljavljenih hibridov (npr. Sixxtus, Fisixx, Ferarixx) in novih kandidatov. Poleg internega preizkušanja, najnovejše hibride vključujemo tudi v demonstracijske poskuse, ki so locirani po celotni državi. Z namenom, da bi lahko pridelovalcu zagotovili čim več tehnološko uporabnih podatkov, hibride vključujemo tudi v posebno preizkušanje, ki ga izvaja Kmetijski inštitut Slovenije.

Nadgradnjo preizkušanja že registriranih hibridov koruze predstavlja razvoj novih lastnosti (angl. Traits) kot je odpornost na ozkolistne herbicide in njihovo združevanje z ostalimi gospodarsko pomembnimi lastnostmi. Vse z namenom končnemu kupcu ponuditi inovativno genetiko kot odgovor na sodobne izzive v pridelavi koruze.

Katalog SEMENSKA KORUZA 2018

več ...


Izšel je novi katalog za semenski krompir iz Semenarne Ljubljana

Spoštovani pridelovalci!

Slovenci smo krompirjev narod, kar poleg vsesplošne uporabe v kulinariki, potrjuje tudi star slovenski pregovor: »Brez krompirja ni kosila.« Dandanes zaseda krompir pomembno mesto v prehrani ljudi. Sadijo ga tako večji kot tudi manjši pridelovalci na njivah, vrtovih in v zadnjem času celo v loncih na svojih balkonih. Krompir vedno znova očara pridelovalce s svojimi podzemnimi kot tudi nadzemnimi deli. Slednji nam v času cvetenja pričarajo prelepo barvno kuliso.

več ...


POSADIMO SLOVENSKI ČESEN

V vrtu je česen čudovit sosed vrtninam, saj odganja na primer bolhače in komarje, poleg tega pa vrtnine, cvetlice in drevnino varuje pred pepelasto plesnijo. Najboljša za rast česna so dobro odcedna tla, na sončnem delu vrta, zaščitenim pred vetrom. Primerne za sajenje so tudi visoke grede, saj z njih voda hitreje odteče. Česen bo dobro rasel poleg paradižnika, kumar, rdeče pese, jagod in korenčka.

Najboljši čas za sajenje česna je v oktobru, primerna izbira pa je lahko BIO česen avtohtone sorte Ptujski spomladanski, ki je pridelan na ekološki kmetiji na Kozjanskem.

več ...


IZŠEL JE NOVI KATALOG ZA OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

V Semenarni Ljubljana smo pripravili veliko izbiro sort ozimnih žit. Zagotavljamo vrhunsko in preverjeno kakovost certificiranega semenskega materiala. Sorte, ki vam jih ponujamo so predhodno preizkušene v poljskih poskusih.

V katalogu vam predstavljamo izbrane sorte ozimnih žit.

SEMENARNA Ljubljana sodeluje s kmetijskimi zadrugami in kmetijskimi trgovinami, kjer lahko kupite sorte ozimnih žit, velik izbor pa najdete tudi v vrtnih centrih Kalia in kmetijskih trgovinah Rodovita Semenarne Ljubljana.

več ...


REZULTATI POSKUSOV HIBRIDOV KORUZE

Objavljamo seznam hibridov koruze, ki so bili na poskusnem polju na kmetiji gospodarja Martina Križnarja in rezultate, ki so jih dosegli.

več ...


Utrinki z dogodka DAN POLJA Semenarne Ljubljana

V četrtek, 14. septembra je Semenarna Ljubljana pripravila srečanje kmetovalcev v Kranju, na poljih gospodarja Martina Križnarja.

Namen srečanja je bila predstavitev hibridov RAGT (Francija) in hibridov ZP – Zemun Polje (Srbija). Na dogodku se je zbralo več kot 300 obiskovalcev iz cele Slovenije. Srečanja sta se udeležila tudi župan mesta Kranj, Boštjan Trilar in predsednik Zadružne zveze Slovenije, Peter Vrisk. Direktor Semenarne Ljubljana, Aleš Šabeder, je predstavil novo slovensko sorto pšenice, SEMENARNA XT86, ki je konkurenčna najproduktivnejšim tujim sortam pšenice.

več ...


NOVOSTI 2017 iz Semenarne Ljubljana

   

Za vse željne po raziskovanju in preizkušanju novih sort, v Semenarni Ljubljana vsako leto pripravimo tudi izbor novosti. V asortima dodajamo sorte, ki smo jih prej preizkusili na selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju v vegetacijskem poskusu. Izkazale so se za primerne sorte za naše rastne razmere.

več ...


Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana v znamenju pomena ohranjanja slovenskih avtohtonih sort

V petek, 7. in soboto, 8. julija je Semenarna Ljubljana odprla vrata raziskovalnega centra na Ptuju. Na tradicionalnem, vsakoletnem dogodku nas je obiskalo veliko ljubiteljev vrtnarjenja. Vrt je bil pisan in poln najrazličnejših sort vrtnin kot tudi cvetlic. Največ zanimanja je bilo za avtohtone in udomačene sorte ter za cvetlice, ki se jih spominjamo na vrtovih iz časov naši babic.

 

 V petek, 7. julija smo na SPC Ptuj pripravili DAN Semenarne Ljubljana. Dogodka so se udeležili številni gostje, med njimi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in poslovni partnerji. V okviru prireditve so gostje prisluhnili strokovnemu posvetu na temo ohranjanja slovenskih avtohtonih in udomačenih sort semena, kasneje pa so si ogledali največji vrt v Sloveniji. Namen posveta je bil poudariti pomen avtohtonih in udomačenih sort za lokalno pridelavo hrane.

 

Na strokovnem posvetu so sodelovali prof. dr. Darja Kocjan Ačko, iz  Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Slavko Leben iz Moškanjc, dolgoletni pridelovalec semena za Semenarno Ljubljana za semenski česen Ptujski jesenski in Ptujski spomladanski ter Darko Vernik, vodja Selekcijsko poskusnega centra  Ptuj Semenarne Ljubljana.

»Semenarna Ljubljana z največjim oglednim vrtom avtohtonih in udomačenih sort v Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju prispeva tudi k prenosu znanja o semenih in starih sortah. Strokovnjaki, pridelovalci in ljubitelji pa širijo znanje naprej, še posebej v družine,  kjer gre za  medgeneracijsko povezovanje, skupno delo na vrtu in polju, za samooskrbo ali pridelavo za trg. Ker so avtohtone in udomačene sorte delo naših kmečkih prednikov, so naša  naravna in kulturna dediščina. Kot del slovenske narodne identitete, jih je treba znati ohranjevati, negovati in izpopolnjevati za nas in naše otroke«, je med drugim poudarila prof. dr. Darja Kocjan Ačko.

 

 

Semenarna Ljubljana že desetletja ohranja slovenske avtohtone in udomačene sorte vrtnin in poljščin, ki so ključne za lokalno pridelavo hrane in zagotavljanje prehranske varnosti države.

Brez slovenskega semena ni kakovostne lokalno pridelane hrane.

Nekaj utrinkov iz Selekcijsko-poskusnega centra na Ptuju.

več ...


11.04.2017 | DOBRI SOSEDJE V VRTU
19.01.2017 | SETEV IN VZGOJA SADIK
12.12.2016 | MIKRO ZELENJAVA
05.09.2016 | Domači motovilec
04.08.2016 | Ozimna žita
19.04.2016 | Radič Solkanski
29.03.2016 | Fižol Barianec
11.02.2013 | Obvestilo za javnost
14.01.2013 | Izjava za javnost
10.01.2012 | Semenski krompir 2012
09.08.2011 | Novosti 2011
25.05.2011 | Zelena vrtna preproga
05.01.2011 | Semenska koruza
04.01.2011 | Semenski krompir
02.09.2010 | Za lepo okrasno trato