&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

September je čas za obnovo zelenic

Mesec september je še primeren čas za obnovo zelenic in setev okrasnih trav. V pozno poletnem času in zgodnje jesenskem obdobju je rast in kalitev plevelnih vrst v tleh veliko manjša kot spomladi. Temperature v tem obdobju niso previsoke, vlage je veliko več, zato je setev uspešna. Jeseni razrasla trava začne spomladi takoj z rastjo in je tako konkurenčna plevelom in suši.

več ...


OKRASNE TRATE pozno poletje/jesen

Na okrasni trati se pogostokrat srečujemo s tako imenovanimi neželenimi rastlinami, ki jih običajno imenujemo pleveli. Med te spadajo rastline, ki niso v mešanici okrasnih trav. V vseh tleh je prisotnih velika količina semen plevelov. Ta količina se meri v več tisoč semenih na kvadratni meter. Ta semena ostanejo v tleh kaliva od deset do sto let.

Ob novi setvi so tla dobro pripravljena in tako so poleg dobrih pogojev za kalitev travnih semen ustvarjeni tudi ustrezni pogoji za optimalno kalitev plevelnih semen. Pleveli imajo zelo intenzivno rast v spomladanskem času, v poletnem času se ta rast deloma umiri, pojavijo pa se izredno prodorn poletni pleveli.

več ...


Leto 2015, leto sončnice


Semenarna Ljubljana se pridružuje letu sončnice in v ta namen smo izdali knjižico Medovite rastine, kjer vam predstavljamo naš izbor semen različnih sončnic ter vse ostale medovite rastline. 

-> Medovite rastline

 

Medovite rastline  

več ...


Dalije, čudovite cvetlice za vrt, balkone in terase

Dalije so pravi zaklad, ki s svojim cvetjem polepšajo domače vrtove. Njihova uporabnost je zelo raznolika: nižje sorte lahko uporabite za obrobe cvetličnih in zelenjavnih gredic, lahko pa jih posadite tudi v okrasne posode in z njimi polepšate balkone, terase ali vrtove.

več ...


Zeleni okras za božično-novoletni čas

Božično žito Semenarna Ljubljana

Božično žito na gosto posejemo na vato ali mah, lahko pa ga tudi posejemo v zemljo, vendar ne pregloboko. Sejemo ga na krožnik ali cvetlični lonček v toplem prostoru. Zemlja mora biti ves čas vlažna, voda pa ne sme zastajati. Prav tako ne sme zastajati voda na vati ali mahu, sicer semena splesnijo. Božično žito redno škropimo z razpršilko ali pa ga nežno zalivamo. Oskrba ni zahtevna.

Če želimo pšenico še polepšati, jo lahko okrasimo z barvnim trakom, lahko pa ji dodamo kakšne druge okraske. Mlade pšenične bilke bodo prostor krasile dalj časa, če jih bomo enkrat do dvakrat skrajšali na višini okoli 10 centimetrov.

več ...


V mislih na pomladni cvetoči vrt

Pomladne barve! Občudujemo jih v pokrajini, ki se prebuja po dolgi zimi. Morje barv, ki kar silijo dolgočasno zimsko pokrajino, da jim prepusti prostor. In kam vse bomo posadili okrasne čebulnice, prve znanilke pomladi? Povsod po vrtu – med trajnice, pod drevje, na skalnjak ... ali pa kar v lonec.
 
Okrasne čebulice za pomladno cvetenje lahko sadimo tudi še v novembru, vse dokler zemlja ne zmrzne. Najdlje sadimo tulipane.

Okrasne čebulice tulipani

več ...


Prebudite vrtnarja v sebi in si pobarvajte pomlad

Trendovske oblike, vrste in barve cvetov jesenskih okrasnih čebulnic Valentin se kažejo v številnih novih sortah, ki bodo spomladi mavrično pobarvale vaše gredice, posode in korita.

Hijacinta Gipsy Queen Oranžna Hrušica Muscari Mount Hood modro bela

več ...


Velik lonec - velik učinek

Ne bomo govorili o loncih, vsaj o praznih ne, saj so ti vendarle namenjeni rastlinam. Brez njih so nepomembni, rastline pa so brez loncev videti vredne manj. Šele z izbiro pravega lonca jim podarimo vrednost. Lonec in rastlina lahko naredita učinek samo z roko v roki.

več ...


Pestra izbira poletnih cvetlic

Poletne cvetlice spadajo v vsak vrt. V primerjavi s trajnicami, ki običajno cvetijo krajši čas, nas poletne cvetlice razveseljujejo od pomladi do jeseni. Najlepše cvetijo, če jim v vrtu izberemo mesto, ki jim najbolj ustreza. Večina jih izvira iz toplih dežel z milim podnebjem. Zato naj tudi v vrtu rastejo na toplem, sončnem in zavetrnem mestu.

več ...


Enoletnice v zelenjavnem in okrasnem vrtu

Cvetlice naj bodo sestavni del zelenjavnega vrta, saj ga polepšajo in popestrijo in nas razveseljujejo s čudovitimi barvami in oblikami.

več ...