&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Zelena vrtna preproga

Zelena vrtna preproga

Želja vsakega lastnika vrta je urejena trata, še posebej takrat, ko to dosežemo z lastnim znanjem in rokami. V Semenarni Ljubljana si na podlagi več desetletnih raziskovanj in izkušenj prizadevamo, da uporabnikom naših travnih mešanic zagotovimo najboljši uspeh.

Vrtna trata je lahko lep okras vašega doma in njegove okolice ali pa težava, ki nas spravlja v slabo voljo. Od trate pričakujemo, da bo odporna na hojo in gaženje ter da bo dobro prenašala sušo, vlago, sonce ali senco, skratka konkretne rastne razmere.

Pri tem nam pomaga pravilna nega trate, kamor spada košnja, zalivanje, gnojenje, grabljenje, zračenje itd. Najpomembnejša pa je seveda izbira travne mešanice, primerne za področje, kjer želimo imeti zeleno vrtno preprogo.

Katero travno mešanico torej izbrati?

TIVOLI oblikuje kompaktno in odporno travno rušo ter se hitro obrašča. Odporna na gaženje je tudi OAZA, ki jo nekateri imenujejo kar “angleška travica”. BLED vsebuje mešanico trpežnih trav in je primeren za rekreacijske površine, OPATIJA pa je prilagojena sušnim razmeram, saj rastline oblikujejo močnejši koreninski sistem. OSOJA bo dobro rasla v senci. Za sončne površine vrtov, parkov in športnih igrišč izberemo travno mešanico MEDITERAN. Že obstoječe trate bomo dosejevali s travno mešanico PIKA. Posebnost travne mešanice Pika je obloženo seme. Ovoj okrog semena zagotavlja enostavnejšo in bolj zanesljivo setev, boljši stik semena z zemljo in pospešen mladostni razvoj travnih bilk. Za cvetoč travnik pa bomo izbrali mešanico ROŽNIK. Travna mešanica za vrtove in parke NOBLESSE ima obloženo seme in vsebuje hitro rastoče trave z nizko rastjo, ki tvorijo gosto travno rušo. Travne bilke imajo fine in tanke liste, tako da oblikujejo mehko travno preprogo. Za zagotavljanje najlepše trate je priporočljiva redna uporaba mešanice PIKA PLUS. Izredno pomembna pa je uporaba te mešanice, ko je trava razredčena. Zaradi lastnosti semena (obloženo seme) lahko dosejavamo z mešanico Pika Plus od začetka aprila do sredine meseca oktobra.

Okrasne travne mešanice

Priporočamo vam vsebino knjižice Setev in nega okrasne trate, v kateri boste našli nasvete, ki vam bodo pomagali do lepe vrtne trate.

Pojdi nazaj