&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Severjevi plakati v Ljubljani na razstavi „Gospodična, vi ste lepi kot plakat!“

Korenine slovenskega plakata segajo v Ljubljani v začetek 20. stoletja, ko se je mesto po potresni obnovi začelo spogledovati z modernimi prestolnicami. Potrebo po oblikovanju in tiskanju slovenskega plakata kot gospodarskega in političnega propagandnega medija so narekovali tako gospodarske in politične spremembe kakor tehnični napredek.

Pričujoča razstava je razkrila vizualno kulturo prve polovice 20. stoletja v Ljubljani in posredno tudi na Slovenskem. Na ogled je bilo več kot 150 plakatov, ki so skušali prikazati namembnost in pomen plakata v Ljubljani. Na medijsko odlično podprti razstavi so našli svoje mesto tudi plakati g.Maksa  SEVERJA, ustanovitelja SEMENARNE Ljubljana.

Podjetje je bilo v tistem času prepoznavno tudi po grafično dovršenih reklamnih izdajah katalogov in plakatov. g. Sever je že v tistem času sodeloval z najboljšimi grafičnimi podjetji in z izredno oblikovanim smislom za estetiko in lepoto oblikovanja v Slovenski prostor vnesel bogato zbirko reklamnega gradiva, ki se v Slovenskem merilu uvršča v sam vrh grafičnega oblikovanja tistega časa.

Povzeto po medijskem poročilu mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Pojdi nazaj