&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

SETEV IN VZGOJA SADIK

Zima je in vrt še počiva. Vendar izkušeni vrtnarji vedo, da se sezona začne v hiši z vzgojo zelenjave in cvetlic.

Zaželjena je zgodnja setev

Po dolgih zimskih mesecih hrepenimo po prvem pridelku iz lastnega vrta. Sedaj je pravi čas za vzgojo sadik vrtnin, poletnih cvetlic in dišavnic.

Presajanje doma vzgojenih rastlin

Sadike ne vzgajajo le tisti, ki imajo ogrevan rastlinjak. Prav tako dobro jih vzgojimo v zabojčkih, posodicah, mini kalilnikih, mini rastlinjakih, na svetli okenski polici v hiši ali stanovanju.

Predvsem vzgajamo vrtnine, ki so občutljive na mraz in se jih na prosto seje šele po ledenih možeh (po 15. maju). Torej si vzgojimo sadike paradižnika, paprike, bučk, melon, kumaric, bazilike. Splača pa se tudi vzgoja kapusnic, solate, peteršilja, belušne zelene.

Seme vseh vrtnin je sedaj že v prodaji. Pazljivo izberite seme. Le kakovosto seme nam zagotavlja dober, zdrav in velik pridelek. Tudi seme najlepših poletnih cvetlic že lahko kupite. Veliko teh cvetlic odlično raste tudi na balkonu ali terasi v posodah, zabojih. Tako nam popestrijo puste balkone in velike prazne terase.

Nasvet za setev:

Na začetku potrebujemo veliko posod kamor bomo sejali. V vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana so vam na voljo tudi mini rastlinjaki. Zelo so praktični, kajti lahko jih pokrijemo in notri ustvarimo optimalne pogoje za kalitev. Sejete lahko tudi v specialne zabojčke, mini kalilnike, posebne setvene posodice.

Za vzgojo je pomembna tudi pravilna izbira zemlje. Idealna za mlade rastlinice je prav zato pripravljena Valentin zemlja za setev in pikiranje.

Posode napolnite z zemljo, jo z deščico zravnate in ob robovih pritisnete, da se tam ne pogreza. Seme enakomerno in na gosto razdelite po površini.

Na semenskih vrečicah običajno piše kje rastlina kali: na svetlobi ali v temi. Tiste, ki kalijo na svetlobi rahlo pritisnemo ob zemljo (zelena, solate, začimbe) in jih ne prekrijemo. Seme rastlin, ki pa kalijo v temi, prekrijemo z zemljo in jih potem s deščico pritisnemo v zemljo.

Po setvi površine ne zalivamo ampak jo rahlo poškropimo z vodo.

Za kalitev seme potrebuje toploto – toplo zemljo. Ko pa se iz zemlje pokaže rastlinica, je potrebna tudi svetloba.

Nasvet za pikiranje:

Kmalu rastlinice potrebujejo več prostora. Ko se med kličnima lističema pokažejo prvi pravi lističi, pikiramo (skupaj so razviti 4 lističi, ko pikiramo). To pomeni, da te male rastlinice presadimo v lonce(čke), kjer imajo več prostora za rast in razvoj.

V novih lončkih s svinčnikom ali pikirno paličico vsake tri centimetre izvrtamo luknjico. Z žlico privzdignemo male rastlinice, jih previdno med seboj ločimo in najmočnejše presadimo v zato pripravljene luknjice v lončku. Pri tem opravilu prijemajte samo lističe, nikoli nežno steblce. Nato okoli posajenih raslinic s svinčnikom pritisnete zemljo in jo previdno zalijete. Za tri do štiri dni postavimo lonček na senčno okensko polico, šele nato na sonce.

 

Razlogi za pikiranje so:

1. Rastlini damo več prostora za rast in razvoj. Raslina je močne rasti.

2. Dosežemo, da se koreninski sistem okrepi. S pikiranjem odlomimo glavno korenino, kar vspodbudi bujno rast stranskih korenin.

Če se želimo pikiranju izogniti sejemo direktno v Valentin šotne lončke. Ta način je sicer malce dražji, vendar ima tudi to prednost da rastlina ne doživi šoka, ki ga običajno doživi ob presajanju. Poleg tega jih skupaj z lončki presajamo na prosto.

Pred presajanjem na prosto moramo sadike malo "utrditi". Zato jih za teden dni postavimo v zatišni kot balkona. Tako se navadijo na svež zrak in na nihanje zunanjih temperatur. Na prostem rastejo brez težav.

Pojdi nazaj