&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

September je čas za obnovo zelenic

Mesec september je še primeren čas za obnovo zelenic in setev okrasnih trav. V pozno poletnem času in zgodnje jesenskem obdobju je rast in kalitev plevelnih vrst v tleh veliko manjša kot spomladi. Temperature v tem obdobju niso previsoke, vlage je veliko več, zato je setev uspešna. Jeseni razrasla trava začne spomladi takoj z rastjo in je tako konkurenčna plevelom in suši.

Cenovno ugodnejše mešanice so VALENTIN okrasne travne mešanice v prenovljeni podobi, ki zagotavljajo lepo trato, tudi ob manj intenzivni negi.

Tla za novo setev prekopljemo do drobno grudičaste strukture do globine 15 cm. Prekisla tla, pH pod 6, poapnimo vsaj nekaj mesecev pred setvijo. Težjim in glinenim tlom dodamo tudi organsko gnojilo in kremenčevo mivko. Tako pripravljeno zemljišče pustimo v mirovanju nekaj dni, da se tla enakomerno usedejo.

Seme posejemo ročno ali s specialno sejalnico za setev semena okrasnih trav. Posejano seme rahlo zagrebemo v tla in povaljamo. Po setvi zemljišče zalijemo.

Pri izbiri travnih mešanic lahko izbiramo visoko kakovostne mešanice Semenarna Ljubljana, ki so namenjene za različne rastne razmere in namen uporabe. Mešanica TIVOLI je primerna za srednje težka tla, OPATIJA za lahka tla in sončne lege, BLED za bolj obremenjene trate z gaženjem, mešanica OSOJA dobro uspeva v senčnih legah, mešanica NOBLESSE ustvarja zelo lepo trato ob ustrezni negi ter mešanica MEDITERAN s trstikasto bilnico, ki ima širše liste, ki pa je zelo odporna na sušo.

   

Prvo košnjo novo posejane trate opravimo pri višini trate okrog 10 cm. Na začetku kosimo višje, okrog 7 cm, da ne poškodujemo mladih rastlin. Sčasoma višino košnje znižujemo na višino 3-5 cm. Pogostejša košnja spodbuja tudi razraščanje trate, ki trato zgosti. Poleti trato kosimo višje. Nož kosilnice naj bo ostro nabrušen, da so poškodbe travnih bilk čim manjše. 

V tem času lahko opravimo tudi zračenje trate. Z zračenjem zmanjšamo zbitost tal in s tem omogočimo globljo rast korenin. Zračenje lahko opravimo strojno s prezračevalnikom, preprosto pa lahko z zabadanjem vil in privzdigovanjem ruše, rahlo zračenje pa lahko opravimo tudi z železnimi grabljami. Suho in odmrlo travo iz zemljišča odstranimo.

Po zračenju lahko opravimo tudi peskanje: ročno z grabljami ali strojno s peskalnikom. Za ta ukrep uporabimo kremenovo mivko, z velikostjo delcev od 0,25 – 2 mm. Kremenov pesek izboljša strukturo tal in prezračenost tal.

Pozno poletni in zgodnje jesenski čas je tudi primeren za dosejavanje praznih in poškodovanih mest v trati. Prazna mesta v trati se pojavijo zaradi suše, visokih temperatur, zimskih razmer, bolezni, škodljivcev, kislih in zbitih tal, sence, agresivnih plevelnih vrst, mehanskih poškodb, nizke košnje, neustreznega gnojenja in živalskih iztrebkov. Dosejavanje lahko opravimo s posebno mešanico za dosejavanje VALENTIN SMART obliž za trato, ki vsebuje travno seme in rastni substrat ali mešanico PIKA z obloženim semenom.

SEMENARNA Ljubljana vam želi obilo veselja in zadovoljstva ob doživetjih na vrtnih tratah, igriščih z negovano zelenico in parkih s travnato preprogo.

Pojdi nazaj