&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Semenski krompir 2012

Vabimo vas, da si ogledate sorte semenskega krompirja za sezono 2012.

Poleg že poznanih in uveljavljenih sort, med drugim tudi sorte Kmetijskega inštituta Slovenije, vam letos predstavljamo 5 novosti. Nove sorte so dobro poznane in cenjenje v Evropi.

Semenski krompir Semebarba Ljubljana

Dodatne informacije o posameznih sortah najdete na:

Prodajni program > Semenski krompir

Prodajni program > Semenski krompir pakiran po namenu uporabe

Nasveti za sajenje in oskrbo

Krompir raste skoraj povsod po svetu. Pridelek je zelo velik in nasiten. V kulinariki je vsesplošno uporaben. Pridelava krompirja ni zelo zahtevna.

Priprava tal
Gredo namenjeno krompirju lahko predhodno že poleti zasejemo z mešanicami za zeleno gnojenje. Organska ali mineralna gnojila dodajamo ob jesenski ali spomladanski obdelavi tal.
Nakaljevanje gomoljev pred sajenjem
Krompir nakaljujemo 14-21 dni pred sajenjem v svetlem prostoru, kjer je temperatura 18-20 °C. Kalčki naj ne prerastejo 1-2 cm.
Sajenje
Krompir sadimo marca in aprila, ko se tla otoplijo nad 9 °C in ohladitev ne pričakujemo več. Vsako leto sadimo krompir na drugo gredo (kolobarimo) ter tako preprečujemo napad bolezni in škodljivcev. Sadilna razdalja naj bo 60 cm med vrstami in 40 cm v vrsti. Globina sajenja naj bo 3-6 cm. Gomoljev pred sajenjem ne režemo zaradi nevarnosti okužb.
Mešani posevki s krompirjem
Tagetes, kamilica in mrtva kopriva so rastline, ki ugodno vplivajo na rast in razvoj krompirja ter ga varujejo pred nekaterimi škodljivci.
Oskrba posevka
Ko dosežejo grmi višino 15-20 cm, krompir dognojimo in osipamo. Z osipanjem zagotovimo rastlinam boljše razmere za rast in preprečimo pozelenitev gomoljev. Priporočamo, da se grede z zgodnjimi sortami prekrijejo z agrokopreno. Pozorni moramo biti na pojav koloradskega hrošča, pri poznih sortah pa na krompirjevo plesen. Za varstvo pred škodljivci in boleznimi so nam na voljo tudi ekološki pripravki.
Pridelek
Ko se cima obarva rumeno ali rjavo, krompir izkopljemo (čas zorenja 65-90 dni). Najbolje zjutraj, ko so gomolji ohlajeni, zemlja pa je suha. Skladiščimo ga v temnem, hladnem in zračnem prostoru.

Pojdi nazaj