&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Semenarna Ljubljana slavnostno praznovala 100-letnico delovanja

V torek, na simbolni datum, 10.10. 2006, je na Ljubljanskem gradu potekala slavnostna prireditev v znak počastitve častitljivega jubileja.

Pred natanko 100 leti je že takrat zelo priznan in znan slovenski trgovec Maks Sever pričel z eno samo stojnico pred Kresijo v Ljubljani, nato pa svoje poslovanje s semeni širil toliko, da ima danes Skupina Semenarna Ljubljana preko 560 zaposlenih, svoje poslovne enote v Mariboru, Celju, na Ptuju in v Kranju. Semenarna Ljubljana, d.d. ima največjo maloprodajno mrežo "Vse za dom in vrt" in sicer 36 maloprodajnih enot v Sloveniji ter 18 izven meja domovine.

Hčerinska podjetja delujejo v Sloveniji, na Hrvaškem v Zagrebu in Osijeku, na Kosovu, v Beogradu, na Madžarskem in v Bosni in Hercegovini. V Črni gori so odprli tudi prvo franšizno enoto v tujini. Glavna dejavnost podjetja je trgovina v maloprodaji in veleprodaji s kakovostnimi semeni in naravi prijaznimi produkti ter storitvami za polje, vrt in izrabo prostega časa v domačem, naravnem in zdravem bivalnem okolju. V lastni maloprodaji imajo široko ponudbo sadik cvetlic in okrasnega drevja, hrane in dodatkov za male živali ter proizvode za zaščito rastlin. Vse bolj se širi tudi ponudba daril in opreme za notranje interierje.

Že Maks Sever se je zavedal pomena izvirne ponudbe in potrebne kakovosti semena za dobro in uspešno prodajo.Mnogim sortam in vrstam je dal imena, ki veljajo še danes: zelje ljubljansko, repa kranjska, motovilec ljubljanski, detelja kranjska, solata ledenka,... Prav kakovost gotovo pripomore k širjenju dejavnosti in osvajanju novih tržišč. Kot je dejal direktor, Anton Prašnikar, so svoje kupce že našli tudi na bolj oddaljenih trgih, kot so: Italija, Rusija, Litva, Latvija, Turčija, Češka, Slovaška, Bolgarija, Romunija, Albanija.

Na slavnostni prireditvi se je zbralo preko 200 vabljenih. Prisotna sta bila tudi sin in hčerka prvega lastnika Semenarne Ljubljana, gospod Bojan Sever in gospa Blažka Gagel.

Vse prisotne je pozdravil direktor podjetja, gospod Anton Prašnikar, nato pa je imela slavnostni govor Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospa Marija Lukačič. Goste je nagovoril tudi državni podsekretar na Ministrstvu za okolje in prostor, gospod Peter Skoberne. Ministrica je v svojem govoru, v katerem je predstavila delovanje Semenarne Ljubljana od leta 1906 do današnjih dni, poudarila pomen semenarstva, ne samo za Semenarno Ljubljana, temveč tudi za celotno Slovenijo. Podsekretar pa je v svojem pozdravnem govoru poudaril pomen skrbi za naravo in celotno okolje, kot tudi pomembnost poslanstva vseh treh, tako obeh ministrstev, kot tudi Semenarne Ljubljana, za varovanje okolja.

Dogajanje je bilo popestreno z izvirnim nastopom Brine in njene skupine, kot tudi z nastopom mlade učenke. Malo je slovenskih podjetij, ki slavijo tako visok jubilej. Kljub častitljivi starosti pa jim, tako kot je dejala tudi ministrica, ne manjka elana za bodoče delo.

Valentina Škrabl, Semenarna Ljubljana, d.d.

Pojdi nazaj