&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Semenarna in gibanje Svet, ki raste z vami postala varuha enega od dreves v ljubljanskem parku Labirint umetnosti

 

21. aprila 2011 je potekala otvoritev prav posebnega sprehajalnega parka, poimenovanega LABIRINT UMETNOSTI. Ta se nahaja na travniku na ljubljanskih Fužinah, v neposredni bližini Fužinskega gradu. Na otvoritvi je bil pester obisk varuhov, častnih varuhov, umetnikov in prijateljev narave in mesta Ljubljana.  S svojo informativno točko je ta dan v parku sodelovalo tudi gibanje Svet, ki raste z vami. Na tem mestu so lahko vsi udeleženci prebudili vrtnarja v sebi in si brezplačno posejali seme turškega fižola Hestia, ki uspeva tudi v posodah na balkonih in terasah, kar je še posebej zanimivo za prebivalce urbanega dela Ljubljane.

Labirint umetnosti je družbeno orientirano in trajnostno umetniško delo z visokim ekološkim angažmajem. Projekt vodi Zavod Exodos, ki je v letu 2010 pod pokroviteljstvom Mestne Občine Ljubljana in v okviru festivala Ljubljana, prestolnica knjige 2010 ta projekt tudi začelo.

287 kanadskih čug sestavlja zanimiv zelen labirint

Park je zasnovan tako, da ima vsako drevo svojega varuha. Poleg gibanj, društev in podjetij imajo tudi posamezniki možnost postati varuhi enega od dreves.  

Družbena in okoljevarstvena vrednost za mesto Ljubljana

Poleg umetniške ima projekt tudi izjemno družbeno in okoljevarstveno vrednost. Labirint se namreč nahaja znotraj Mestne občine Ljubljana ter v okolici blokovskega naselja, kjer je parkovna površina dobesedno zamrla. Park stoji v bližini Fužinskega gradu in s svojo postavitvijo vrača mestu tisto, kar vsa mesta danes izgubljajo – to so zelene površine.

Projektu se lahko pridruži vsak posameznik

Nekatera slovenska podjetja, med njimi tudi Semenarna Ljubljana z gibanjem Svet, ki raste z vami, so že postala varuhi drevesa v labirintu, seveda pa imajo to možnost tudi posamezniki. Zavod Exodos na spletni strani www.labirint-umetnosti.si ponuja tudi možnost sodelovanja pri zbiranju misli, ki bodo vklesane v sprehajalne plošče. To je torej priložnost za vsakega, da v svojem imenu vrne nekaj mestu, hkrati pa sodeluje pri umetniškem projektu.

Vsak varuh drevesa prejme posebno tablico s svojim imenom, ki nato v parku označuje njegovo drevo.

 

Pojdi nazaj