&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Predstavitev novih hibridov profesionalnim pridelovalcem vrtnin

V četrtek, 24. septembra 2009, sta na Selekcijsko poskusnem centru na Ptuju, Semenarski hiši Semenarna Ljubljana, d. d. in Sakata pripravili odprti dan za profesionalne pridelovalce vrtnin. Predstavljen je bil sortiment hibridov kapusnic (belo in rdeče zelje, ohrovt, brokoli, cvetača in kitajsko zelje), paradižnika (indeterminantni mesnati paradižniki), solatnih kumar, redkvice, rdeče pese in sladke koruze.

Japonska semenarska hiša Sakata se je tako prvič v Sloveniji predstavila slovenskemu tržišču in pridelovalcem vrtnin. V svetovnem merilu je Sakata četrta največja semenarska hiša z vodilnim položajem v kapusnicah (brokoli, zelje, ohrovt, cvetače) ter konkurenčnim sortmentom pri lubenicah, paradižniku, rdeči pesi, redkvicah, čebuli, melonah in ostalem azijsko naravnanem sortimentu. Predstavljeni sortiment, je bil izbran na podlagi zahtev trga (sveža potrošnja in predelovalna industrija) v tem delu Evrope.

Po sprejemu udeležencev na Selekcijsko poskusnem centru na Ptuju, je sledila strokovna predstavitev sortimenta na polju, kjer so ogled posevkov v rastlinjaku in na polju vodili strokovnjaki Semenarne Ljubljana in Sakate.

Sledila so strokovna predavanja v lovskem domu na katerih so se obiskovalci seznanili s sortimentom iz semenarske hiše Sakata, ki ga je predstavil g. Nicholas Deny – produktni vodja Sakate. V nadaljevanju je g. Igor Jozić – strokovni sodelavec Sakata predaval o tehnologiji pridelovanja kapusnic s poudarkom na varstvu in zaščiti pred boleznimi in škodljivci. Ljiljana Potrebić iz podjetja Janja d.o.o., ki se ukvarja s pridelavo vrtnin za predelovalno industrijo, je predstavila tehnologijo kisanja zelja. Na koncu je sledil zaključek programa in pogostitev.

Tako smo na Ptuju gostili svet v malem. Strokovnjaki iz Sakate so poslovnim partnerjem iz jugovzhodne Evrope predstavili 60 različnih hibridov kapusnic, paradižnika, kumar, rdeče pese in sladke koruze.

Vabilu so se odzvali predstavniki iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Makedonije, Ukrajine, Rusije, Belorusije, Litve, Alžira, Slovaške, Češke, Španije,  Italije, Francije in Japonske. Naslednji dan so si ponudbo Sakate ogledali tudi svetovalci in pridelovalci iz Slovenije. Udeležba je bila odlična, saj so prisostvovali večji tržni pridelovalci iz bližnje in daljne okolice.

Pojdi nazaj