&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Poslovni dnevi Semenarne Ljubljana

Slovenske Konjice, 22.–24. 10. 2008

Nova prodajna sezona je pred vrati. Plani prodaje za leto 2009 so pripravljeni, medtem ko se plani marketinških aktivnosti še oblikujejo. Ker želimo čim bolje začeti novo sezono, smo ključne poslovne partnerje in distributerje povabili na tridnevno srečanje v Slovenske Konjice (22.–24. 10. 2008). Srečanja so se udeležili naši partnerji s Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije, Črne gore in Madžarske. V teh dneh smo natančno pregledali in predstavili novosti na vseh prodajnih segmentih, govorili pa smo tudi o kratkoročnih in dolgoročnih načrtih, si izmenjali veliko informacij in izkušenj ter želja in pričakovanj.

V sredo zvečer smo se zbrali v prijetni predavalnici hotela v središču Slovenskih Konjic. Primož Štuhec, direktor trženja, je goste sprejel in nagovoril. Predstavil je zgodovino podjetja in poudaril skrb za kakovostno ponudbo izdelkov in storitev, ki podjetje spremlja že od samih začetkov. Prikazal je tudi stanje podjetja v današnjem času. Govoril je o strategiji in ciljih, o razvoju novih izdelkov v sklopu obstoječih blagovnih znamk, razvoju maloprodajne mreže, uvajanju novih sort, organizaciji proizvodnje semena za lastne in tuje potrebe, modernizaciji proizvodnih obratov in distribucijskega centra. Omenil je pomen centra na Ptuju in pomen lastnega laboratorija. Veliko zanimanja je bilo na temo poslovnih ciljev do leta 2013. Odpirale so se razne debate, izmenjavala so se različna mnenja in pojavljali so se zanimivi predlogi.

Naslednje jutro smo nadaljevali s celodnevnim sklopom predstavitev. Uvodni del dneva je zapolnil g. Primož Štuhec. Distributerjem je predstavil ključne faktorje za uspešno trženje in poslovne plane za obdobje med 2009 in 2013. Natančneje je opisal plane za vsako blagovno skupino, trende v semenski industriji, lastnosti naših blagovnih znamk, cenovno politiko, strateške kupce in segmentacijo tržišča. Zanimivo je dejstvo, da je obdobje »poceni hrane« preteklost. Pojavljajo se različni tipi agrarne proizvodnje: konvencionalna, organska/bio proizvodnja in GMO-proizvodnja (gensko spremenjeni organizmi). Gospod Štuhec je predstavil tudi pomen vloge »Key Account Managerja« oz. vodje ključnih kupcev za prodajo. Poleg nekaj teoretičnih pravil smo lahko slišali primere iz prakse, ki nazorno kažejo vlogo vodje ključnih kupcev. Za zaključek uvodnega predstavitvenega dela smo si pogledali operativni postopek dela v izvozu, do večera je sledil niz predstavitev naših proizvodov, strategije blagovnih znamk, novosti, izboljšav, cenovne politike, planov, ciljnih skupinah ter prodajnih in marketinških aktivnostih.

V naslednjem letu bomo gradili na treh naših blagovnih znamkah (od šestih). V javnosti bomo dali poudarek blagovnim znamkam SEMENARNA Ljubljana (semena vtnin in cvetlic, mešanice okrasnih trav, poljščine in semenski krompir), VALENTIN (semena vrtnin in cvetlic, mešanice okrasnih trav, gnojila in zemlje) in BONAMI (hrana za hišne ljubljenčke). To so naše glavne blagovne znamke, ki imajo velik potencial za razvoj in rast tržnih deležev.

Vsaka blagovna znamka ima svojo ciljno skupino, do katere moramo pristopati s primernimi prijemi (pojavljanje v javnosti, oglaševanje v medijih, prodajne aktivnosti), vsaka pa nosi tudi svoje sporočilo, ki ga moramo čez leto primerno predstaviti obstoječim in potencialnim strankam.

V letu 2009 bo naše glavno sporočilo SONARAVNO ŽIVLJENJE, kar pomeni, da smo družbeno odgovorno podjetje in skrbimo za zdravo, naravno življenje ter da upoštevamo naravne zakonitosti in danosti. Svoj moto bomo javnosti posredovali preko tiskanih, strokovnih ter drugih revij in časopisov. Sodelovali bomo v radijskih in televizijskih strokovnih oddajah, izdelke pa bomo promovirali tudi preko klasičnih oglasnih sporočil. S kupci bomo veliko komunicirali na prodajnih mestih, delili bomo informacije in jih navduševali za naše izdelke. Srečevali se bomo na raznih prireditvah (Ptuj, sejmi) in namenili pozornost potrebam in željam naših obstoječih in potencialnih strank. Izboljšali in izpopolnili bomo našo spletno stran ter pripravili vsebine tudi za naše distributerje iz držav bivše Jugoslavije in Madžarske.

Vodje blagovnih skupin so za vsako blagovno znamko pripravili nekaj novosti, ki bodo v letu 2009 na tržišču (razširitev prodajnega asortimana, izboljšane sestavine, izboljšana embalaža, nova stojala, nove postavitve izdelkov na prodajnem mestu). Med delovnim dnem smo si vzeli čas za kosilo in kratek sprehod po mestnem jedru Slovenskih Konjic, vse do lepega dvorca Trebnik. Ogledali smo si zeliščno lekarno in poskusili posebej za nas pripravljen zeliščni čaj.

Po napornem dnevu in številnih informacijah smo se primerno obuli in podali na pot. Sprehodili smo se skozi vinograd in prišli na grič, kjer smo večerjali v prijetnem domačem ambientu mesta, ki nas je gostilo. Naslednji dan, po predstavitvi ponudbe krmnih poljščin, smo se odpravili v Celje, kjer smo si ogledali prenovljen proizvodni obrat, kasneje v Ljubljani pa še distribucijski center. Poslovne dneve smo zaključili na sedežu podjetja, kjer je goste pozdravil še direktor SEMENARNE Ljubljana, g. Anton Prašnikar.

Poslovno srečanje je bilo uvod v novo prodajno sezono, od katere si vsi veliko obetamo.

Na srečanju so sodelovali Miloš Fišakov, Simon Gartnar, Zvonko Glažar, Marjeta Mohorič, Klemen Podvršček, Valentina Škrabl, Kristina Škrbec, Primož Štuhec, Bernarda Vidic.

Pojdi nazaj