&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Čebulnice za cvetoč vrt spomladi

Tulipani, narcise, hijacinte, muskariji, okrasni luki in perunike so čudoviti tudi v samostojnih ali skupinskih nasadih. Tisti, ki nimate gredice na vrtu, pa si čebulnice posadite v keramične posode. Ne bo vam žal, saj si boste pričarali pomlad na balkon, teraso ali okensko polico.

Mesec november je pravi čas za sajenje čebulnic tulipanov. Tako si že vnaprej pobarvamo pomlad v vrtu.

Tulipani (rod Tulipa sp.) izvirajo iz Srednje Azije. V naravi je znanih okoli 150 različnih vrst. Slovenci v naše vrtove sadimo izključno požlahtnjene sorte oz. križance, ki v glavnem vsi izhajajo iz Nizozemske, dežele tulipanov. Nizozemska ima namreč s svojim podnebjem, tlemi in dobro razvito trgovino idealne pogoje za vzgojo čebulic. Ime (Tulipa) je izpeljano iz besede »turban«. Razlagi sta dve: ali to izhaja iz starega običaja, ko so možje nosili na turbanu cvet, ali ker cvet tulipana po obliki spominja na turban.

Tipi tulipanov
Cvetovi tulipanov so različnih oblik in barv. V bistvu lahko najdemo cvetove tulipanov v vseh možnih barvah in barvnih kombinacijah. Izjema je modra barva. Tulipane delimo na skupine glede na njihove skupne značilnosti. Sortna pripadnost je v glavnem vezana na čas cvetenja, obliko cveta in višino.

Ko kupujemo tulipane, bodimo pozorni tudi na dimenzije čebulic, ki so navedene na embalaži. Zavedati se moramo, da iz večjih čebulic zrastejo večje in močnejše rastline z večjimi cvetovi z intenzivnejšimi barvami.

Našteti tipi tulipanov so razvrščeni po zgodnosti – od najbolj zgodnjih do najbolj poznih. S pravilno izbiro sort imamo lahko v vrtu tulipane v različnih barvah od zgodnje pomladi do sredine maja.

Botanični tulipani
Nizki (10–15 cm) in zelo zgodnji tulipani. Primerni so za zasaditev na skalnjake ali v okrasne posode. So obstojni in odporni, zato jih ni treba izkopati. Sorte: Daystemon Tarda, Little Beauty.

Tulipani Kaufmaniana
Nizki (10–15 cm) in zelo zgodnji tulipani. Njihov odprt cvet spominja na cvet lokvanja. Za sajenje na skalnjake in v okrasne posode. So obstojni in jih ni treba izkopati. Sorte: Stresa, Heart's Delight, Johann Strauss.

Tulipani Greigii
So zgodnji in nizki tulipani (10–15 cm) z značilno marmoriranimi ali črtastimi listi in velikimi cvetovi. So obstojni in jih ni treba izkopati. Primerni za sajenje na skalnjake, v okrasne posode in na obrobke. Sorte: Cape Code, Red Riding Hood, Pinocchio.

Tulipani Fosteriana
Tulipani so zgodnji, srednje visoki (35 cm), z značilnimi velikimi cvetovi v izrazito močnih barvah. Primerni so za sajenje v grede in okrasne posode. Sorte: Candela, Orange Emperor, White Emperor, Golden Emperor.

Enojni zgodnji tulipani
Zgodnji tulipani z močnimi stebli so srednje visoki (30 cm) in primerni za sajenje v grede. Sorte: Flair, Red Flair, Prinses Irene, Yokohama.

Večcvetni tulipani
So zgodnji in nizko do srednje visoki tulipani. Na steblu tvorijo 3 do 7 cvetov. Primerni so za grede in idealni za rez. Sorte: Praestans tub. variety, Toronto, Candy Club.

Polnjeni zgodnji tulipani
To so zgodnji, srednje visoki (30 cm) tulipani, katerih cvet je polnjen in spominja na cvet potonike. Stebla so kratka, vendar močna. Nekatere sorte tudi dišijo. Primerni so za sajenje v grede in za rez. Sorte: Abba, Monte Carlo, Monsela.

Tulipani Triumph
Srednje pozni in visoki tulipani (45–60 cm), ki so najbolj poznani in razširjeni. Cvetovi so zelo lepi in v vseh možnih barvah in barvnih kombinacijah. Primerni za sajenje v grede in za rez. Sorte: Kees Nelis, Negrita, Appricot Beauty, Dreaming Maid.

Darwinovi tulipani
Srednje pozni in visoki tulipani (45–60 cm). Ko je cvet zaprt, ima obliko piramide. Odlični so za sajenje v grede in za rez. Sorte: Olympic Flame, Apeldorn, Golden Apeldorn, Parade, Golden Parade, Pink Impresion.

Polnjeni pozni tulipani
To so pozni in visoki tulipani (50 cm) s polnjenim cvetom. Njihova odlika je, da cvetijo zelo dolgo. Primerni so za sajenje v grede in za rez. Sorte: Upstar, Monsela, Mount Tacoma, Wirosa.

Enojni pozni tulipani
To so zelo pozni in zelo visoki tulipani (50–75 cm), ki zelo dolgo cvetijo. Odlični so za sajenje v grede in za rez. Sorte: Queen of Night, Bastogne, Blushing Lady, City of Vancouver.

Lilijski tulipani
Tulipani so pozni, srednje visoki (40–60 cm) in imajo značilen »lilijski« cvet. Za sajenje v grede in za rez. Sorte: Ballade, Elegant lady, Mona Lisa, West Point.

Papagajski tulipani ali »papagajke«
So pozni in srednje visoki tulipani (50 cm), ki imajo cvetne liste nakodrane, pernate ali valovite. So zelo atraktivni. Za sajenje v gredo in za rez. Sorte: Appricot Parrot, Black Parrot, Roccoco, Texas Flame.

Zeleni ali »Viridiflora«tulipani
So posebno zanimivi, pozni, srednje visoki tulipani (40–60 cm). V cvetu imajo odtenke zelene barve in njihova značilnost je, da zelo dolgo cvetijo. Sadimo jih v grede in z njimi oblikujemo prelepe šopke. Sorte: Artist, Greenland, Spring Green.

Resasti tulipani
Ti tulipani so pozni in srednje visoki (40–50 cm). Zgornji rob njihovih cvetnih (perigonovih) listov je »razcefran« oz. resasto narezljan ali zguban, zato je videti, kot bi bili vrhovi cvetov posuti z barvitimi, neenakomerno velikimi kristalčki. Sorte: Lambada, Burgundy Lace.

Tulipani Rembrandt
V to skupino tulipanov prištevamo tiste, ki so praviloma zelo enakomerno dvobarvni.

Poznejši tipi tulipanov dlje časa cvetijo.

Sajenje in nega tulipanov

Tulipane sadimo od oktobra do decembra oz. tako dolgo, dokler zemlja ne zmrzne. Sadimo v rahla, za vodo prepustna tla. Ne sadimo jih v zbita, kisla in zamočvirjena tla. V preveč vlažnih in zbitih tleh čebulica lahko zgnije.

Vsako jesen pred sajenjem gredici dodamo kompost ali gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Tulipani ne prenesejo svežega hlevskega gnoja. Če jeseni nismo gnojili, potem gnojimo spomladi, preden tulipani odženejo liste. Med rastjo jih gnojimo še enkrat (ko so tulipani visoki 10 cm) in to zato, da bodo imeli kasneje dovolj hrane za polnjenje čebulice. Priporočeno razmerje gnojil NPK=5:10:5 (dušik:fosfor:kalij=5:10:5).

Čebulice tulipanov sadimo na globino dvakratne do trikratne velikosti čebulice, 10–15 cm globoko. Razdalja sajenja je odvisna od tipa tulipana. Pri navadnih tulipanih je dovolj 10–15 cm, pri večcvetnih kakšen centimeter več.
Pred sajenjem tla zrahljamo, z motiko ali s sadilnikom čebulic naredimo luknjo, pravilno vstavimo čebulico ter jo prekrijemo. Če imate težave z voluharjem, čebulice posadite v plastično sadilno posodo ali mrežo za saditev čebulice. Gosto tkana kovinska mreža preprečuje dostop voluharja do posajenih čebulic. Na obrobke gredic posadimo cesarski tulipan (Fritillaria imp.). Vonj njegove čebulice odganja voluharja.

Po sajenju čebulice zalijemo. Če je jesen suha, jih tudi kasneje redno zalivamo.
Tulipane sadimo v skupinah po 6–11 čebulnic. Zasadimo več skupin s komplementarnimi ali kontrastnimi barvami. Za gredice izberemo različne tipe tulipanov, ki nam bodo cveteli od zgodnje do pozne pomladi. Sadimo jih tudi skupaj z ostalimi okrasnimi čebulnicami, v trato ali med trajnice in pred grmovnice.

Če je pomlad suha, gredice tulipanov redno zalivamo. Zelo hitro se lahko zgodi, da se bo čebulica v zemlji izsušila, še preden bi pognala liste.

Po cvetenju sproti odstranjujemo suha in odmrla cvetna stebla, tako da rastlina vso energijo preusmeri v tvorbo hrane za čebulico. Ko rastlina porumeni, lahko čebulice izkopljemo, odstranimo zemljo in jih skladiščimo v suhem in hladnem prostoru.

Pojdi nazaj