&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Dnevi Semenarne v znamenju 110-letne tradicije in obujanja starih sort

Dnevi Semenarne v znamenju 110-letne tradicije in obujanja starih sort

Tradicionalni dnevi Semenarne Ljubljana, ki vsako leto potekajo na našem Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju, so letos potekli od ponedeljka, 4. do sobote, 9. julija. V teh dneh je največji slovenski vrt obiskalo več kot 1.000 vrtičkarjev.

V razvojnem, poskusnem centru Semenarne vsako leto posejemo vse, kar na trgu ponujamo. To delo ima več namenov. Eden od njih je, da sami preizkusimo semena, opazujemo rast rastline in razvoj plodov. To je eden od načinov spremljanja in preverjanja kakovosti semena in ustreznosti sorte. Drugi način preverjanja kakovosti semena in sortnosti poteka v laboratoriju, v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije.

 

Obiskovalci so se lahko med ogledom vrta prepričali o lastnostih rastlin, hkrati pa so jim bili na voljo tudi strokovnjaki Semenarne, ki so svetovali o setvi, negi in uporabi teh rastlin.

Svetovanje Miše Pušenjak, strokovnjakinje za zelenjadarstvo pri KGZS Maribor.

 

V petek, 8. julija je bilo še posebej praznično. Ob 11. uri so se na Selekcijsko-poskusnem centru, ob Dravi 5A, zbrali Semenarnini poslovni partnerji, predstavniki ministrstva za kmetijstvo, svetovalci KGZS, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Peter Vrisk, podžupan mesta Ptuj, Gorazd Orešek, podpredsednik Državnega zbora, Primož Hainz ter glavni govornik dogodka, predsednik Državnega sveta, Mitja Bervar.

 

 

Glavno sporočilo vseh govornikov je bilo zavedanje vloge, ki jo ima Semenarna Ljubljana za slovensko semenarstvo, razvoj in obstoj lastnega semena. Seme je namreč vir življenja, ki ga moramo hraniti in varovati. Peter Vrisk je še posebej poudaril, da moramo Slovenci bolj sodelovati, se še bolj povezati in si med seboj zaupati, saj smo sposobni in polni znanja, ki ga  lahko uporabimo za skupno dobro.

 

Direktor Semenarne Ljubljana, Aleš Šabeder, je izrazil zadovoljstvo nad tako velikim zanimanjem za delo na področju razvoja, ki ga opravljamo v podjetju. S ponosom je predstavil 2 novi sorti vrtin, ki ju je Semenarna po dolgih letih spet obudila. Gre za 2 stari slovenski sorti, obe zelo okusni: fižol Barianec in radič Solkanski. Za letos je radič Solkanski tudi že razprodan, saj smo že v celoti prodali seme, ki smo ga pridelali. Morda pa se še kje po Sloveniji najde kmetijska trgovina ali vrtni center Kalia, ki ima še zalogo semena Solkanskega radiča Semenarne Ljubljana.

 

 

 

Za vsakogar, ki ima vrt, pa če tudi le v loncih ali koritih, je ogled tega vrta zelo priporočljiv, saj boste med gredicami zagotovo našli kakšno novost ali zanimivost, ki vas bo navdušila in si boste zaželeli poizkusiti še kaj novega. Veliko je takih obiskovalcev, ki k nam prihajajo že več let zaporedoma in povejo, da so vsakič znova presenečeni nad vrtom in delom, ki ga opravljamo na Ptuju. Znanje naših strokovnjakov je tako široko, da se ob vsakem obisku naučijo kaj novega. Letos je bil poudarek na »dobrih sosedih v vrtu« oziroma kako mešati med sabo vrtnine in cvetlice, da se med seboj varujejo. Za drugo leto pripravljamo nove zgodbe!

 

 

Pojdi nazaj