&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

Semenarna Ljubljana - SI / Aktualno / Semenarna Ljubljana - Članek

Avtohtone in tradicionalne sorte

V Semenarni Ljubljana se zavedamo prednosti avtohtonih sort pred tujimi zaradi njihove prilagojenosti rastnim razmeram pri nas. V naši ponudbi imamo zato že vrsto let najširši izbor avtohtonih in tradicionalnih sort vrtnin in poljščin.

AVTOHTONA domača sorta

Sorta, ki je nastala iz avtohtonega izvornega semena in ni bila načrtno žlahtnjena ter se prideluje, vzdržuje in razmnožuje v Sloveniji.

Udomačena ali TRADICIONALNA sorta

Sorta tujega porekla, ki je dobro prilagojena na slovenske pridelovalne razmere in se vzdržuje ter prideluje v Sloveniji.

VRTNINE

Čebula BELOKRAJNKA Srednje pozna, podolgovata, luskolisti so svetlo rjavo rumeni (kot Holandska rumena), meso je belo, ostrega okusa. Čas vegetacije 130-150 dni, odlična za skladiščenje.

Čebula TERA Ploščato okrogla čebula je temno rdeča do vijolična, na prerezu vijolična. Odporna je na sušo. Je ostrega okusa in izredno aromatična. Dobro se skladišči.

Čebula PTUJSKA RDEČA Ploščato okrogla čebula, svetlo rjave do rožnato rdeče barve z belim mesom, ki ima modri nadih. Je blago ostrega okusa. Se dobro skladišči.

Česen PTUJSKI JESENSKI Naredi velike glave z 8-10 večjimi stroki. Ima bele luskoliste in stroke. Je za sprotno uporabo. Sadimo ga zgolj jeseni, najbolje meseca novembra.

Česen PTUJSKI SPOMLADANSKI Za razliko od jesenskega naredi manjše glave z večjim številom strokov. Je rahlo rdečkast, ima zelo močan in značilen vonj ter okus. Sadimo ga lahko jeseni (oktober-november) in spomladi (februar-marec). Sorto vzdržujemo v Sloveniji.

Visoki fižol za zrnje JABELSKI PISANEC Rdeče pisana zrna so odličnega okusa. Sorto vzdržujemo v Sloveniji.

Fižol KLEMEN Domača sorta z zelenimi stroki in za kombinirano uporabo: lahko jo uporabimo za stročje in kasneje za zrnje.

Fižol JERUZALEMSKI Srednje zgodnji fižol z mesnatimi rumenimi stroki ter rjavkastim zrnjem. Uživamo stroke in zrnje.

Fižol PTUJSKI MASLENEC Zelo bujne rasti. Pozen in okusen visoki fižol z rumenimi mesnatimi in ploščatimi stroki, bujne rasti.

Fižol MASLENEC RANI Nova sorta Semenarne Ljubljana. Pozen visoki fižol z rumenimi ploščatimi stroki. V tipu Ptujskega maslenca, samo zgodnejši.

Fižol ČEŠNJEVEC Nizki fižol za pisano zrnje.

Fižol ZORIN Nizki fižol za stročje, pisana zrna uporabljamo sveža ali sušena.

Fižol CIPRO Visoki fižol ima kratke, zelene, ploščate stroke z debelimi zrni, brez nitk. Primeren za stročje in zrnje.

Fižol SIVČEK Sivček je slovenska avtohtona sorta fižola in ena najboljših in najbolj cenjenih sort pri nas. V višino zraste do 7 m in obilno rodi. Uporaben je tako stročji kot v zrnju (kuha se do 1,5 ure).

Koleraba RUMENA MASLENA Je rumeno zelena koleraba z rumenim finim mesom, ki vsebuje precej suhe snovi in ima prijeten vonj. Primerna je za takojšnjo uporabo.

Kumara DOLGA ZELENA Solatne kumare z velikimi, temno zelenimi, sočnimi plodovi. Vzgajamo jih na prostem ob opori, v zavetrju koruze in graha.

Motovilec ŽLIČAR Ima srednje velike rozete z ovalnimi, temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom, ki daje listu obliko žlice. Listi so gladki, svetleči in nekosmati s polnim okusom. Odlično prezimi. Dolgo se ga reže.

Paprika BOTINSKA RUMENA Srednje zgodnja paprika (110-120 dni) za svežo rabo in vlaganje. Bledo rumeni in rdeči plodovi imajo debelo in sladko meso. Zaradi oblike plodov ji pravimo “paradižnikova paprika“.

Paprika SIVRIJA Zgodnja (115 dni), podolgovata, zelena in rdeča, zelo rodna paprika. Meso je srednje debelo, okusno in sladko. Primerna za svežo rabo in vlaganje.

Paradižnik VAL VOLOVSKO SRCE Slovenski paradižnik visoke in bujne rasti. Plodovi imajo značilno “srčasto” obliko in so mesnati, bleščeče rdeče barve. Vedno naj raste na isti gredi.

Paradižnik NOVOSADSKI JABUČAR Veliki plodovi (130-140 g) so okusni in zdravi. Vedno naj raste na isti gredi.

Repa KRANJSKA PODOLGOVATA Novejša slovenska sorta. Koreni so podolgovati z rdeče vijoličasto glavo. Je izvrstnega okusa ter odlična za kisanje. Dobro uspeva v vsakih dovolj vlažnih tleh.

Repa KRANJSKA OKROGLA Repa je ploščato okrogla z rahlo rdeče vijoličasto glavo. Odlična za kisanje. Repo lahko sejemo tudi zgodaj spomladi pod folijo ali tunel.

Solata LEDA Poletna slovenska krhkolistna solata, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Glave so velike in kompaktne. Listi so svetleče rumene barve, rob lista je valovit in nazobčan.

Solata DALMATINSKA LEDENKA Poletna krhkolistna solata, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Glave so velike in trde. Listi so temno zelene barve, rob lista je valovit in nazobčan.

Solata UNICUM Poletna krhkolistna solata, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Glave so velike, trde in okusne. Listi so temno zelene barve z rjavo rdečimi pegami.

Solata POSAVKA Zimska krhkolistna domača solata, ki spomladi oblikuje hrustljave rumeno zelene glave. Da bolje prezimi, jo prekrijemo.

Zelje LJUBLJANSKO Je srednje pozna slovenska sorta (105 dni). Ploščato okrogle, svetlo zelene glave (4 kg) so uporabne za solato, kisanje in skladiščenje. Cenjeno zaradi okusnih listov in velikega pridelka.

Zelje VARAŽDINSKO Najboljše zelje za kisanje. Je srednje pozna domača sorta (105-115 dni). Okroglo ploščate, zbite, rumeno zelene glave s tankimi listi so odlične za kisanje in skladiščenje.

POLJŠČINE

Ajda DARJA Poznavanje ajde v prehrani in njene široke možnosti kulinarične priprave so razlogi, da se je zanimanje za to poljščino v zadnjih letih povečalo.

Lucerna SOČA Sorta lucerne Soča ima hitro začetno rast spomladi, po košnji pa se prav tako hitro regenerira. Avtohtoni ekotipi iz predpanonskega in predalpskega podnebnega območja Slovenije. Je zgodnja do srednje zgodnja sorta, primerna za pridelavo sveže krme, silaže in sena. Intenzivna sorta, ki prenaša pogosto košnjo – lahko jo kosimo 4-5 krat. Rastline so pokončnega tipa (erectum) in se dobro razraščajo.

Lucerna KRIMA Visoki in stabilni pridelki, tudi v manj ugodnih razmerah. Srednje zgodnja sorta, dobro odporna na bolezni in nizke temperature ter slabše odporna na poleganje. Sorta Krima se je izkazala za odlično sorto za pridelovanje krme v manj ugodnih rastnih razmerah za pridelovanje lucerne, zato jo priporočamo zlasti za setev na težjih tleh, na vlažnejših območjih in v višjih legah.

Oljna buča SLOVENSKA GOLICA Od poznega poletja do jeseni dozorevajo srednje veliki, ploščato okrogli plodovi. Dozorele buče so rumene barve z zelenimi progami in vsebujejo veliko semen.

Ozimna krmna ogrščica DANIELA Z izrazito voščeno prevleko obdani listi so neznatno dlakavi ali goli. Njeni cvetovi so izrazito rumeni in privabljajo žuželke. Sejemo jo lahko kot strniščni dosevek v juliju ali pa kot prezimni dosevek konec avgusta. Za krmo je primerna predvsem sveža.

Krmno korenje LJUBLJANSKO RUMENO Pri nas najbolj razširjena slovenska sorta krmnega korenja. Ima veliko hranilno in krmno vrednost.

Pojdi nazaj