&npsp;  
KONTAKT

Semenarna Ljubljana, d.o.o.
Dolenjska cesta 242
1000 Ljubljana, SLOVENIJA - EU
T: +386 (0)1 475 92 00

 

September je čas za obnovo zelenic

Mesec september je še primeren čas za obnovo zelenic in setev okrasnih trav. V pozno poletnem času in zgodnje jesenskem obdobju je rast in kalitev plevelnih vrst v tleh veliko manjša kot spomladi. Temperature v tem obdobju niso previsoke, vlage je veliko več, zato je setev uspešna. Jeseni razrasla trava začne spomladi takoj z rastjo in je tako konkurenčna plevelom in suši.

več ...


Dosejevanje trate

Negovana okrasna trata je lahko ponos vsakega lastnika vrtaSpomladi je zelenje najlepše in tako tudi trata okrog hiše. Seveda pa travna ruša, kot nepogrešljiv del vrta, potrebuje prav takšno pozornost in skrb, kot ju namenjamo drevju, zelenjavi in cvetlicam. Za obnovo že obstoječe trate se navadno odločimo tedaj, ko opazimo povečano zaplevljenost in pojav mahu ter ogolela mesta, ki se več ne zaraščajo.

več ...


Kako do temno zelene in goste trate?

Pika za dosejavanje  

Začetek pomladi je najbolj primeren čas, da ocenimo, kakšno rušo imamo na trati. Kajti proti koncu poletja trate lepo zelenijo, ruša je gosta in povsod je veliko zelenja. Takrat kar pozabimo, da z rušo nismo bili zadovoljni, da je redka, občutljiva na gaženje ali se prepočasi razrašča. Da se to ne bo ponavljalo vsako leto, je treba pred vsako sezono ugotoviti, v kakšnem stanju je ruša in kaj bi lahko storili za njeno izboljšanje.

več ...


Dosejevanje - izboljšanje trate

Poglavitni vzroki za slabšo rušo so predvsem neustrezen način njene oskrbe, neugodne rastne razmere (suša, pozebe, škodljivci, bolezni), neusklajeni agrotehnični ukrepi (gnojenje, oskrba ruše, mehanske poškodbe) in slaba trpežnost okrasnih sort trav.

več ...


Vzdrževanje vrtne trate

Uspešni zasnovi trate sledijo travna vzdrževalna dela, med katerimi pa ni samo košnja. S skrbnim vzdrževanjem bo trata bolj odporna proti poletni suši, manj zapleveljena, brez praznih mest, zdrava in temno zelena. Med postopke pri oskrbi trate spadajo še grabljenje listja, zračenje in dosejavanje, varstvo pred mahom, varstvo pred plevelom, boleznimi in škodljivci.

več ...


Setev vrtne trate

Ko zagotovimo dovolj talne toplote in vlage v območju kalečega semena, lahko sejemo travo v celotnem rastnem obdobju.

več ...


Priprava tal za setev okrasne trave

Ko smo za zelenico določili lokacijo in na njej odstranili plevel, rastlinske ostanke, kamenje, začnemo pripravljati tla. Za rast trave so najprimernejša lahka, zračna in dobro odcedna tla. Ilovnata, od gradbenih del zbita tla zrahljamo do globine 20 cm.

več ...